Het bermen en sloten maaiseizoen loopt ten einde. Maar waarom maaien we die bermen en sloten eigenlijk? En welke materieel komt er bij kijken? We belden met Stijn Jansen, projectleider bij JvEsch, die ons er alles over vertelde.
Maaien van bermen en sloten
Zeg Stijn, waarom maaien we die bermen en sloten eigenlijk? “Dat doen we voor de bevordering van de waterafvoer in de winter. Meestal doen we dit minimaal één keer per jaar, in de herfst, voor ons het bermen en sloten maaiseizoen.
Het maaien van bermen en sloten doen we voor de waterschappen en gemeentes in Brabant, maar ook voor de provincie en voor het Rijksvastgoed bedrijf. Door het maaien, hooien en ruimen van de bermen, inclusief het sparen van vegetatie op locaties waar dat mogelijk is, bevorderen we de biodiversiteit in bermen en sloten.”
GIS
“Vroeger werden sloten altijd helemaal gemaaid. Nu zijn we veel meer bezig met de biodiversiteit en het stimuleren daarvan. Zo moet er op bepaalde plekken vegetatie blijven staan, voor de beestjes die leven in en om het water. Door het maaien, hooien en ruimen zorgen we er ook voor dat er een grotere diversiteit aan nieuwe bloemen en planten terug groeit. Dit is weer goed voor onder andere de bijen, vlinders en andere dieren die er leven.
Om de vegetatie op precies de goede plekken te laten staan maken onze chauffeurs gebruiken van werktekeningen, die ze via Gis op een tablet in de tractor of kraan kunnen bekijken.”
Materieel
“Om die werkzaamheden netjes te kunnen uitvoeren maken we gebruik van verschillend materieel. Het sloten maaien gebeurd met tractoren en kranen met een maai korf. Voor het maaien en ruimen van de bermen gebruiken we tractoren met schijvenmaaiers, acrobaat, roterende hark, pers en blazer. De merken waarvan we gebruik maken zijn onder andere Fendt, Caterpiller, Mecalac, Herder, Lely en Göweil.
Een tractor met schijvenmaaiers maait het gras. Vervolgens verzamelt een tractor met hark het gemaaide gras, waarna het opgeperst wordt door een tractor met een pers. Een deel van het geperste gras gaat vervolgens naar de compostering of wordt verwerkt als bokashi, het andere gedeelte gaat naar de biogas installatie in Waalwijk zodat het op een duurzame manier verwerkt kan worden.
Om overlast tot een minimum te beperken kan er soms gekozen worden voor het maaien en zuigen van de bermen. Zo hoeven er geen drie machines over de weg, kan het in één keer worden gedaan en blijft de overlast voor de weggebruiker beperkt. Tevens worden de maai-zuigwagens ingezet voor het maaien en ruimen van taluds.”
Wij danken Luuk Verwijmeren voor de foto’s bij dit artikel.