De meteorologische herfst is inmiddels begonnen. We laten een mooie zomer achter ons. De zon scheen een groot aantal uren, juli was zelfs de zonnigste kalendermaand ooit gemeten.

Heerlijk om te vertoeven op het strand, maar minder gunstig voor de buitenruimte. De combinatie van zeer weinig regen, hoge temperaturen en veel zon, leidde tot uitzonderlijke droogte.

Daarom gingen onze medewerkers deze zomer flink aan de slag. Voor diverse opdrachtgevers werden extra werkzaamheden ingepland om het groen water te geven om op deze manier zoveel mogelijk bomen in leven te houden.

Nog een paar leuke weerweetjes:

  • Normaal worden er in De Bilt circa 26 zomerse dagen in een heel jaar gemeten. Met de 52e zomerse dag op 21 augustus hadden we al dubbel zoveel landelijk zomerse dagen als normaal het geval is!
  • Een landelijk warme dag is een dag waarbij bij het KNMI in De Bilt een maximumtemperatuur van 20 graden of meer wordt gemeten. Van 25 juni tot 17 augustus kwam het kwik niet onder de 20 graden. Een nieuw record van aaneengesloten landelijke warme dagen werd gevestigd.
  • Voor een landelijke hittegolf moet er bij het KNMI in De Bilt ten minste vijf dagen op rij een temperatuur van 25 graden of meer worden gemeten. Op drie dagen in de reeks van 25 dagen moet ook een temperatuur van 30 graden of meer zijn gehaald. De zomer van 2018 had tweemaal een landelijke hittegolf. Een landelijke hittegolf is al vrij zeldzaam. Twee keer een hittegolf gebeurde alleen eerder in 1941 en 2006. De zomer van 2018 behoort dus tot de top wat hitte betreft.