Voor veel projecten maakt JvESCH gebruikt van GIS. In dit artikel vertelt Tom wat het precies doet en waarom het zo handig is.

Sinds zo’n twee á drie jaar werkt JvESCH met GIS. Tom Verhoeven maakte zelf voor het eerst kennis met GIS tijdens zijn stage. Tijdens zijn afstuderen bleef hij bij van Esch werken en inmiddels is hij sinds februari vast in dienst bij het bedrijfsbureau, als werkvoorbereider en calculator en alle zaken die te maken hebben met GIS. Hij vertelt graag meer over GIS en waar het binnen JvESCH voor gebruikt wordt.

 

Wat is GIS

GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem en wordt veel gebruikt om data te delen, te beheren en te analyseren. Deze data vanuit bijvoorbeeld gemeentes wordt weergegeven in een overzichtelijke kaart met actuele gegevens. Die kaart kan gebruikt worden om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, informatie te verzamelen etc. JvESCH gebruikt GIS vooral in het groenonderhoud en in de groenaanleg.

“Voor het gebruik van GIS werkt JvESCH samen met Werkwijzer. Zij zijn de software partij die precies maakt wat er per project, naast de basis van GIS, nodig is voor een goede uitvoering” vertelt Tom. “Hierbij ben ik de schakel tussen JvESCH en Werkwijzer. Projectleiders geven aan wat ze binnen het project nodig hebben of stellen een specifieke vraag. Ik ga vervolgens met deze vraag aan de slag. Mocht het een te complexe vraag zijn zorg ik er vervolgens voor dat deze op de goede manier bij Werkwijzer aankomt, waarop zij maken wat er nodig is.”

 

Het gebruik van GIS

“Binnen GIS is een uitvoeringskaart voor werknemers te vinden. Hier staat precies op welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Door vooraf goed na te denken over wat je precies wilt dat de buitenmedewerker invult, is het gebruik van GIS voor hen op locatie heel toegankelijk. Op een tablet of telefoon ziet bijvoorbeeld de tractor chauffeur op de digitale kaart precies wat er gemaaid moet worden, waar hij rijdt en welke flora en fauna meldingen er zijn. Ook kunnen zij via een pop-up in het systeem vragen beantwoorden over een project en kunnen zij werkzaamheden afmelden, waardoor dagproducties inzichtelijk worden.”

“Dit geeft real-time inzicht voor projectleiders, maar ook voor opdrachtgevers. Zij kunnen precies zien wat er gebeurt en hoe het gebeurt. Vroeger was dit wel anders. Toen werd er gewerkt met A0 tekeningen en was het minder secuur. Door de huidige techniek en de live tracking die GIS mogelijk maakt, kan er veel secuurder gewerkt worden. Om zo het onderhoud te verbeteren en fouten te voorkomen.”

 

GIS voor het Rijksvastgoedbedrijf

Eén van de projecten waar JvESCH momenteel aan werkt is het project voor het Rijksvastgoedbedrijf. Tom vindt dit toch wel een hele toffe opdracht en vertelt “In het RVB project komen alle functionaliteiten van GIS samen. Werkopdrachten klaarzetten, meldingen en keuringen die binnenkomen, het online vastleggen en opdrachtgevers op de hoogte houden. En het mooie is dat je in GIS eigenlijk alles zelf kan maken.”

“GIS is modern, door het gebruik gaan we mee met de tijd. Ook zorgen we voor een betere veiligheid doordat het systeem secuurder is, zodat fouten kunnen worden voorkomen. Data gestuurd onderhoud is een vraag vanuit de markt, maar werkt ook veel efficiënter. We zijn gestart met een paar projecten, inmiddels maken we voor bijna alle projecten gebruik van GIS. Het is een heel uitgebreid programma, waar je als bedrijf veel uit kunt halen en waar veel over te leren valt.”