Goed nieuws vanuit Tilburg! Afgelopen najaar heeft de Tegeltaxi van JvESCH in samenwerking met de gemeente Tilburg op maar liefst 160 locaties in de stad gewerkt aan het vergroenen en verduurzamen van de omgeving. Dit grootschalige initiatief omvatte het gratis verwijderen van tuin- en terrastegels van de bewoners uit gemeente Tilburg, waarbij deze op een circulaire manier werden verwerkt bij onze eigen grond- en reststoffenbank in Tilburg. Het resultaat? Een stad die groener, gezonder en leefbaarder is voor alle inwoners.

Na het succes van afgelopen najaar staat de Tegeltaxi dit voorjaar weer klaar om te rijden! Dit betekent dat bewoners van Tilburg opnieuw de kans krijgen om hun (voor)tuin te vergroenen door tegels te vervangen voor groen. Het doel is om nog meer straten en wijken te transformeren naar een groene en duurzame leefomgeving, waar mens en natuur in evenwicht samen kunnen leven.

Het groene initiatief gaat echter verder dan alleen het vergroenen van tuinen. Er wordt ook speciale aandacht besteed aan het bieden van huisvesting aan lokale diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Door groene elementen toe te voegen aan de stad, zoals geveltuinen, klimplanten en groene daken, creëren we een gastvrije omgeving voor deze dieren, die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem.

Zelfs met een kleine tuin kun jij als bewoner bijdragen aan een groenere omgeving door, bijvoorbeeld een tegel te vervangen voor planten of door een geveltuin aan te leggen. De voordelen van een groene omgeving zijn talrijk: het is goed voor de gezondheid, biedt leefgebied voor dieren, zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen, verbetert de luchtkwaliteit, verhoogt de waarde van huizen en vermindert omgevingsgeluid.

Aanmelden

Bewoners kunnen zich nu al aanmelden voor de Tegeltaxi om gratis tegels te laten ophalen en hun (voor)tuin te vergroenen. Dit kan via het formulier op de website van de gemeente Tilburg, vóór 31 maart 2024. Meld je aan via deze link: Aanmeldformulier Tegeltaxi

Let op: alleen stoeptegels en klinkers worden meegenomen, geen zand.

Foto’s: Gemeente Tilburg

Lees ook

JvESCH en gemeente Tilburg slaan handen ineen voor circulaire tegelafvoer

Lees verder 

9 augustus 2023

In een samenwerking tussen JvESCH en de gemeente Tilburg wordt deze zomer een baanbrekend initiatief gelanceerd om de stad groener…>

Lees dit artikel

Inge en Ton van Esch: ‘ons familiaire karakter is essentieel bij samenwerken in vertrouwen’

Lees verder 

17 maart 2023

Ruim 60 jaar geleden besloot Jan van Esch in het Brabantse Cromvoirtte stoppen met boeren. Hij ging zich richten op…>

Lees dit artikel

← Terug naar nieuwsarchief