De afgelopen acht weken heeft JvESCH in en om de gemeente Eersel en grote plantsoen-upgrade uitgevoerd. Een team van vier collega’s startte met het rooien, opschonen, spitten en op hoogte brengen van de oude, versleten plantsoenvakken. Hierna werd de nieuwe beplanting van heesters, hagen en bomen aangebracht. Speciaal detail: we sloten de werkzaamheden af met het strooien van olifantengras.

‘De gemeente had ons nu, naar aanleiding van positieve ervaringen vorig jaar, specifiek verzocht om alle plantvakken af te strooien met een vijf centimeter dikke laag ‘Olifantengras’, vertelt Bart Teunissen, projectleider bij JvESCH. ‘Dit zijn een soort houtsnippers die erom bekend staan vocht vast te houden zodat de planten niet snel uitdrogen.’ Enerzijds is dit positief voor de beplanting die hierdoor makkelijker droge periodes overleeft en minder besproeiing nodig heeft. Anderzijds groeit er door de snippers veel minder onkruid in de plantvakken, waardoor er minder inzet van personeel voor onderhoud nodig is.

Uitdagingen leiden tot innovatie
Het olifantengras wordt geleverd in balen, wat voor JvESCH een nieuwe uitdaging gaf voor het uitstrooien. ‘We moesten een manier verzinnen om de snippers op een praktische en efficiënte manier te verwerken in de nieuwe plantvakken’, legt Bart uit. ‘Samen met de werkplaats ontwierpen we een oplossing op maat voor de werkzaamheden. We besloten ze te verspreiden met een kraan met daaraan een gekoppelde aanhanger. De rollen met olifantengras worden door de machine meegenomen. Voor in de kraan bevindt zich een aangepaste sorteerknijper die de snippers kan oppakken en distribueren. ‘Een mooi staaltje innovatie. Als je met zijn allen de schouders eronder zet en samen nadenkt over de aanpak, dan komt daar een mooi stuk werk uit’, concludeert Bart.