eerste vrouw JvESCH

Vandaag, 8 maart 2022, is het internationale vrouwendag. Een mooi moment voor een interview met dé vrouw die al 38,5 jaar bij JvESCH werkt én als eerste vrouw aan de slag ging in een team vol mannen.

De eerste vrouw bij JvESCH is natuurlijk niemand minder dan onze eigen Gerrie Bergman. Vanaf haar 13e maakte Gerrie samen met haar moeder de kantine en het kantoor schoon. Als 18-jarige begon ze als administratief medewerkster op kantoor en dit doet ze nu nog steeds.

Waar het allemaal begon

Gerrie vertelt “60 jaar geleden begon mijn vader met het bedrijf JvESCH bij ons aan de keukentafel. ‘s Morgens en ’s avonds kwamen er altijd mensen over de vloer die nog even een kop koffie dronken of een overleg hadden met mijn vader.

JvESCH begon dus klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 5 vestigingen. Het is erg leuk om de ontwikkelingen te zien. Eerst was ik de dochter van de directeur, toen de zus van de directeur en nu ben ik de tante van de directeur.”

JvESCH toen en nu

“Toen ik in het bedrijf begon was ik de eerste vrouw in een team van mannen, werkte ik fulltime en ging alles nog met de hand. Inmiddels werken we voor het merendeel digitaal en zijn we op kantoor in Cromvoirt met 10 vrouwen. Dit is natuurlijk erg gezellig, maar wel een heel verschil met vroeger. Doordat het bedrijf minder groot was waren er vroeger kortere lijntjes, waardoor dingen sneller geregeld konden worden. Ook zijn mannen net iets directer. Als er iets is spreken ze dat uit, en is het klaar.

Nu zijn we natuurlijk veel groter en werken toch veel mensen parttime. Zelf werk ik ook parttime sinds ik moeder ben geworden. Dit zorgt ervoor dat een goede overdracht essentieel is.”

Geintjes van vroeger

“Met al die mannen op kantoor werden er vroeger nog wel eens geintjes uitgehaald. Zo zette ik altijd koffie, in van die grote potten met enorme filter erin. De mannen haalden de koffie er dan uit, kwamen met een kop water naar mij toe en zeiden dan ‘Goh Ger, is het vort zo erg bij van Esch dat we niet eens meer goede koffie hebben?’ Dan schrok ik en dacht ik ‘ohjee ben ik nu de koffie vergeten?’ en lagen zij in een deuk” vertelt Gerrie lachend.

“Of toen we nog kerstbomen verkochten op kantoor. Één van onze collega’s had een kerstboom gekocht voor zijn gezin. De monteurs zouden hem wel even helpen om de boom in de auto te krijgen. Ze prakten de collega en de kerstboom zo op en stopten ze samen in de auto. Die geintjes maak je in een team van vrouwen niet zo snel mee.”

Vooruitstrevend en lekker gewoon

“Vroeger heerste toch het beeld dat de vrouw thuis hoorde te zijn en voor de kinderen en het huishouden zorgde. Inmiddels is dat heel anders en hebben wij zelf ook een vrouwelijke directeur.

Het is mooi om te zien hoe JvESCH groeit, maar toch ook lekker gewoon blijft. Mijn vader was altijd een mensen man. Thuis liep hij altijd op klompen en zo doen Hans en Ton dat ook nog steeds. Op de werkvloer zijn ze vooruitstrevend, wordt er gekeken hoe anderen het doen en krijgen we energie van nieuwe ontwikkelingen. Toch mis ik de tijd van vroeger nog wel eens. Dat men gewoon bij elkaar op de koffie kwam, de postbode, de leverancier of klanten. Tegenwoordig heeft iedereen het druk en geen tijd.”

Als JvESCH zijn wij trots op de diversiteit en solidariteit binnen ons team.

Lees ook: Pensioen Jos van Esch.