Wat nu als je behoefte hebt aan machinerie die nog niet bestaat? Dan bedenken en maken we het bij JvESCH zelf. Tijdens werkzaamheden waarbij grondverzet wordt uitgevoerd, liepen JvESCH-collega’s aan tegen het feit dat het proces efficiënter en duurzamer zou kunnen. Dit resulteerde in een innovatie uit onze eigen werkplaats: een fonkelnieuwe mobiele én flexibele transportband die het werk op verschillende manieren gaat vergemakkelijken.

Waar lag de behoefte?
Grondverzet is niet altijd een even praktisch proces. Het opwaarderen van inkomende grond op onze grondbank in Tilburg vereist in veel gevallen vele handling en transportbewegingen. Bij inname worden de grond en reststoffen vaak gezeefd, waarbij de loader wordt ingezet om de grondstof te transporteren en te deponeren. Ook is er binnen de grondverzetprojecten vraag naar efficiëntie en duurzaamheid om een depot hoog op te zetten en afstanden makkelijker en sneller te overbruggen.

Hiervoor bleek geen pasklare oplossing: bij bestaande transportbanden was de reikwijdte en bruikbare hoogte onvoldoende. Ook de gewenste flexibiliteit werd niet gehaald aangezien de transportband vaak op rupsen staat. Hierop besloot het technisch team van JvESCH een eigen mobiele telescopische transportband te ontwikkelen, die het proces kon vereenvoudigen en verduurzamen.

Samen ontwerpen en bouwen
Het ontwerpwerk en de uiteindelijke fabricage duurde bijna een jaar en werd gecoördineerd vanuit onze eigen werkplaats door directeur Ton van Esch en constructeur Jan Verstijnen.  “Bij dit soort projecten werken we daarnaast al langere tijd samen met Jansen Hydrauliek Service uit Dongen, een betrouwbare, kundige partner van JvESCH”, vertelt Ton van Esch. “Nadat wij het idee leverden, droegen zij onder andere zorg voor het tekenwerk en de technische berekeningen, en hielpen zij ons verder met de constructie. Het resulteerde in een unieke innovatie die onze werkzaamheden bij grondverzet enorm gaat vergemakkelijken.”

Het resultaat
Deze maand werd de nieuwe transportband, met een reikwijdte van maar liefst 12 meter hoog en 22 meter ver, in gebruik genomen. Het is een gebruiksvriendelijke, productieve en veilige band die eenvoudig met een afstandsbediening in te zetten is.

De transportband zorgt ervoor dat er minder inzet van andere machines nodig is. Daarnaast is de transportband volledig elektrisch, wat een duurzame ontwikkeling is.

“De transportband gaat ingezet worden bij projecten waar grondverzet deel van uitmaakt en kan zowel bij onze grondbank in Tilburg gebruikt worden als op externe locaties”, licht Ton toe. Bij onze grondbank, gelegen aan het kanaal in Tilburg, is het bijkomend voordeel dat we ook bij de schepen die bij ons laden en lossen, gebruik kunnen maken van de band. Met een kraan nemen we de grond uit de bunker van het schip, en via de transportband kan het direct gelost worden op de juiste plek. Ook bij het laden van schepen is dit in combinatie met onze eigen ontwikkelde bunker een uitkomst. “Kortom, een innovatie om trots op te zijn! De band gaat een positieve bijdrage leveren aan de efficiencyslag binnen de grondverzetprojecten en bij onze grond- en reststoffenbank”, concludeert Ton.