milieuvriendelijke onkruidbestrijding tankwagen

Vorig jaar draaide JvESCH een pilot met de inzet van heet (rest-)water bij de bestrijding van onkruid op verhardingen.

Deze milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding is nieuw en komt voort uit een samenwerking tussen leverancier The Green Solution en JvESCH. De resultaten bevallen goed, waardoor we het nu voor meerdere projecten inzetten.

Circulaire gedachte

Het gebruikte water wordt verwarmd met restwarmte, zonder inzet van fossiele brandstoffen. Dit maakt de productie CO2-neutraal. Dit hete, ontharde water kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Zoals bij grootschalige beheersing van onkruid en exoten, waarvoor JvESCH het gebruikt. 

Deze CO2-neutrale manier van onkruidbestrijding past perfect bij de duurzaamheidsdoelen die JvESCH nastreeft. Daarnaast vinden wij het belangrijk om nieuwe, circulaire technieken als deze binnen ons aanbod op te nemen. En onze opdrachtgevers proactief bij deze mogelijkheden te betrekken.

“Het is een win-win situatie voor ons allemaal”
aldus Bart Teunissen – projectleider JvESCH.

Hoe en waar past JvESCH deze techniek toe?

Het 104 graden hete water wordt in een tankwagen van 32000 liter getransporteerd naar de werklocaties. Twee JvESCH collega’s brengen het hete water vervolgens aan op het onkruid dat aanwezig is op verhardingen. De warmte van het water zorgt vervolgens voor de bestrijding van het onkruid.

Speciaal voor de kleinere oppervlakten is er in de eigen werkplaats van JvESCH een kleine versie van de grote tankwagen ontwikkeld op basis van een elektrische Sevic. Deze is 100% elektrisch en vervoerd 1000 liter heet (rest-)water voor de milieuvriendelijke onkruidbestrijding van stoepen en locaties die niet bereikbaar zijn met de grote tankwagen. Per groeiseizoen bestrijden we het onkruid op locatie gemiddeld drie keer met deze manier van heet water onkruidbestrijding.

“De techniek doet absoluut wat hij moet doen. We zetten het bij diverse projecten in en de resultaten worden goed ontvangen door de bewoners en opdrachtgevers.”

Lees ook: Zonnepanelen bij JvESCH in Tilburg.
Lees ook: Het bermen en sloten maaiseizoen in uitvoering.