Recentelijk hebben we een Cat 326 Next Gen aan ons machinepark toegevoegd. Deze vervangt de Cat 323D en biedt tal van technologische innovaties die het werk van onze machinisten vergemakkelijken en biedt tevens onze uitvoerders ondersteuning. We zetten hem in bij alle voorkomende werkzaamheden op gebied van cultuurtechniek, grondverzet, riolering en sloop en bodemsaneringen.

Welke voordelen levert de machine ons en onze klanten op?
De Cat-rups onderscheidt zich ten opzichte van vergelijkbare machines van andere merken doordat hij standaard is uitgerust met GPS, welke geïntegreerd is met Grade Control waardoor graven met één hendel mogelijk gemaakt wordt. Ook beschikt hij over een brandstofbesparende motor en een nauwkeurig Payload-weegsysteem waarmee de machine volumes kan wegen. Dit voorkomt dat een vrachtwagen onvoldoende of juist teveel beladen is, verkleint de kans op boetes en verhoogt de efficiency.

Ook is er sprake van hoogte- en dieptebeperking van de bak, zodat hij bijvoorbeeld ingesteld kan worden om onder een bepaalde hoogte tot een maximale diepte te werken. Dit komt de veiligheid en verminderde kans op fouten enorm ten goede. Voor de machinisten is het vooral fijn dat er 3D-simulaties op basis van GPS en Earthworks gebruikt wordt, welke ingeladen kan worden door de werkvoorbereider op kantoor. Hierna kan de machinist in de cabine precies op zijn scherm zien wat hij moet maken.
Tenslotte zorgt de nieuwe hydrotechniek ervoor dat elke bar druk in het systeem weer hergebruikt wordt, wat leidt tot minder brandstofverbruik en hogere mate van duurzaamheid.

Welke collega
JvESCH-machinist Peter Slegers is inmiddels een week met de nieuwe CAT aan het werk. “Als ik zelf had mogen kiezen, had ik ook deze machine gekozen!” vertelt hij enthousiast. “Ik ben dan ook blij dat ik degene ben die ermee op pad mag.” Inmiddels werkt Peter anderhalf jaar bij JvESCH en het bevalt hem prima. Vooral de afwisseling tussen enerzijds werken in teamverband en anderzijds klussen alleen aanpakken, spreekt hem hierbij erg aan. Hiervoor werkte hij bijvoorbeeld met een ploeg collega’s aan het riool in de binnenstad van Breda. “Maar de afgelopen twee maanden was ik bezig in Borkel en Schaft met de sloop van kippenstallen. Dat zijn werkzaamheden die ik alleen uitvoer, op afstemming met de uitvoerder na. Ik krijg de vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf de regie te voeren over alles wat er moet gebeuren. Het moment dat je kan concluderen dat je het werk zó hebt gedaan dat het klopt binnen de tijd en de eisen, dát is het moment dat ik tevreden ben. Het is dan ook fijn dat JvESCH daar vervolgens ook de waardering voor uitspreekt naar mij”, concludeert Peter.