Vorige week hebben we bij JvESCH twee hagelnieuwe Fendt 718 tractoren met herder arm en klepelbak in gebruik mogen nemen. Eén van deze machines is daarnaast ook nog voorzien van een Veenhuis opvangwagen met afzuiger.

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe machines?

“Als we bij JvESCH een nieuwe machine kiezen zijn kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid de belangrijkste aspecten” vertelt directeur Ton van Esch. “We hebben ook deze keer weer voor Fendt gekozen, omdat het kwalitatief hele goede tractoren zijn waar duurzaamheid voorop staat. Daarnaast hebben we een hele goede samenwerking met de leverancier AGROMEC. Ze komen met goed advies, bieden goede service en zijn erg meedenkend. Dit geldt ook voor Wim van Breda, de leverancier van het HERDER materieel, dat is ook een partij waar wij al heel lang klant zijn.”

De Fendt 718 maaizuigcombinatie met Herder arm, klepelbak en Veenhuis opvangwagen is aangeschaft ter vervanging van de 716 maaizuigcombinatie. De Fendt 718 met HERDER arm vervangt de Fendt 712. Er zijn vele aspecten die verbeterd zijn ten opzichte van de vorige machines. Zo zijn beide voorzien van duurzame emissie arme motoren, met verminderde Co2 uitstoot en betere filters. Ook veiligheid was een belangrijk item bij de aanschaf van deze nieuwe machines. Zo zijn ze voorzien van dodehoek camera’s en heeft de HERDER arm extra knikpunten, waardoor deze niet uitsteekt aan de voorzijde als hij is ingeklapt. Daarnaast is de maaizuigcombinatie voorzien van duurzamere wegbanden.

 

Over de chauffeur Eddy Bekkers

Eddy Bekkers, 51 jaar en tractor chauffeur bij JvESCH kreeg vorige week de sleutel overhandigd van de nieuwe maaizuigcombinatie. Hij voert hiermee maaiwerkzaamheden uit langs provinciale en gemeentelijk wegen in Brabant. “Het is een erg fijne machine om mee te werken” vertelt Eddy. “Vanbinnen is het eigenlijk net een vliegtuig. De cabine is voorzien van een luxe stoel en hij zit helemaal vol met knopjes en twee touchscreens, waarop je onder andere de toerentallen en de maaikaarten kunt zien. Daarnaast is de Herder arm met acht meter langer dan de vorige. Hierdoor kun je er ook zonder problemen linkse taluds mee maaien. Dit kan bijna geen enkele maaizuigcombinatie. De Herder arm is ideaal om bijvoorbeeld tussen vangrails te maaien. De lengte van de arm in combinatie met de breedte van de machine zorgen ervoor dat het toch wel even wennen is om er mee te maneuvreren op krappe plekken” vertelt Eddy. “De 20pk extra komen hierbij goed van pas, hierdoor loopt de motor een stuk rustiger en heb je net dat stukje extra vermogen op momenten dat dit nodig is.”

In zijn vrije tijd vindt Eddy het leuk om deel te nemen aan het Mais Hakselen Ouwe Stijl, waarbij ze samen met vrienden in een groep met oude machines mais oogsten voor het goede doel. Daarnaast is hij graag thuis bij zijn vrouw en dochter. “Maar het liefst zit ik in het gras en de bermen.” Iets wat ook terug komt in zijn motto “Een dag niet gemaaid is een dag niet gelachen.”

 

Over Luc van Empel de chauffeur van de Fendt 718 met Herder

Luc van Empel is 21 jaar en werkt sinds 2015 voor JvESCH, net als Eddy kreeg hij vorige week de sleutel van de nieuwe machine overhandigd. Luc vertelt “Hij heeft 60pk meer dan de Fendt 712, waar ik hiervoor mee werkte. Ook is de nieuwe Fendt op verschillende vlakken een stuk efficiënter, waardoor je meer werk gedaan krijgt op een dag. Daarnaast is ook aan comfort gedacht. Zo is de cabine een stuk stiller en staat deze op luchtvering, waardoor schokken en trillingen op oneffen terrein minder voelbaar zijn. Dit maakt het een hele fijne machine om mee te werken.”

De liefde voor oranje is bij Luc al vroeg begonnen. Hij vertelt: “vroeger toen we nog in de achterstraat woonden stond ik als kleine jongetje altijd achter het raam te kijken naar de machines van JvESCH die langsreden. Ik wilde natuurlijk zo dicht bij mogelijk komen en daarom was ik tussen de spijlen van de poort geklommen. Helaas kwam ik toen vast te zitten met mijn hoofd en hebben ze spijlen van de poort open moeten buigen om mij weer te bevrijden.”

Naast zijn werk bij JvESCH is Luc altijd druk bezig. Zo helpt hij in het najaar een loonwerker met het binnenhalen van de maisoogst en op zaterdag werkt hij op het mechanisatie bedrijf van zijn vader als monteur, waar hij ook een allround monteurs diploma voor heeft. Toch zou hij het werk op de tractor niet willen missen. “Het rijden en werken met machines, dat heeft echt iets voor mij” vertelt hij glimlachend. Het is dan ook niet gek dat hij regelmatig deelneemt aan de trekker trek. Daarnaast speelt hij nog twee avonden per week drum bij de slagwerkgroep van de Cromvoirtse fanfare.