Noodweer overviel Roosendaal en Rucphen op donderdag 26 juli. Vanuit België kwam rond half acht een harde wind opzetten, die over Roosendaal en Rucphen trok en daar en ongekende ravage aanrichtte.Het natuurgeweld betrof een windhoos of valwind* en hield zo'n twintig minuten aan.

Tuinstoelen en dakpannen vlogen in de rondte, straten kwamen blank te staan, takken waaiden alle kanten uit, bomen werden ontworteld en vielen om op auto’s of over wegen.

Voor de provincie Noord-Brabant zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud van het provinciale wegennet. Ook de werkzaamheden bij calamiteiten valt binnen ons takenpakket. We zijn donderdagavond en -nacht dan ook met man en macht bezig geweest met het ruimen van ontwortelde bomen langs de Hoevenseweg tussen Etten-Leur en Hoeven. De N640 is hiervoor ook enige tijd afgesloten geweest.

Niet alleen de omgewaaide bomen vragen aandacht, ook zitten er in de andere bomen nog veel afgebroken takken. Deze moeten, in het kader van de veiligheid, worden verwijderd.

Alle werkzaamheden nemen ruim een week in beslag.

*Valwind houdt in dat er in een wolk een lading koude lucht en neerslag zit, die naar beneden stort. Als dit tegen de grond stort kan het niet verder dus knalt de lading verticaal verder.