Op dit moment werkt het team van JvESCH in Berkel Enschot hard aan twee deelprojecten binnen de aanleg van het nieuwe dorpshart ‘Koningsoord’. Hier, om het oude klooster heen, worden zo’n 800 woningen en 11.000m2 aan commerciële faciliteiten gebouwd.
JvESCH en Koningsoord
Binnen de ontwikkeling van Koningsoord vallen negen afzonderlijke deelgebieden. Elk gebied is door Gemeente Tilburg apart aanbesteed voor openbare ruimte. Heijmans, de overkoepelend projectontwikkelaar, heeft op dit moment vier delen uitgevoerd waarvan JvESCH bij twee betrokken is geweest. Binnen Deelgebied 2, waarin 80 woningen komen, is JvESCH verantwoordelijk voor het bouw- en woonrijp maken. In Deelgebied 7 zijn we bezig met woonrijp maken ten behoeve van vier grote winkelpanden met daarboven appartementen. Hiermee zijn we sinds mei bezig en de planning is om eind 2019 op te leveren.
Impressie van het plan Koningsoord (afbeelding via Heijmans)
De belangrijkste aspecten waar de afgelopen tijd aan gewerkt zijn, betreffen het aanleggen van hoofdrioleringen, (tijdelijke) wegen, nuts- en data-aansluitingen en het realiseren van peilhoogtes zodat er gebouwd kan worden. Als de bouw klaar is verzorgt JvESCH de inrichting van het straatbeeld, zoals verhardingen, afwatering, groen, straatmeubilair en openbare verlichting. Het eindresultaat is enorm: het gaat hierbij bijvoorbeeld om zo’n 21.000m2 straatwerk, 500 parkeerplaatsen en de plaatsing van 150 fietsbeugels.
Insteek van het contract
De gemeente Tilburg heeft voor deze werken UAV-contracten in de markt gezet. Het aanbestedingsproces is door de gemeente Tilburg afgehandeld. Na gunning van een (deelgebied-) contract is deze overgenomen door Heijmans Vastgoed en wordt de verdere uitvoering door hen gecoördineerd. Na uitvoering en onderhoudsperiode gaat het gebied (openbare ruimte) weer over naar de gemeente Tilburg. Om deze reden monitort gemeente Tilburg JvESCH tijdens de uitvoering of er wordt gewerkt volgens hun richtlijnen. Door onze jarenlange ervaring in het uitvoeren van werken, is dat uiteraard inmiddels onze eigen standaard geworden.
Snelle doorlooptijd vraagt om strakke sturing
Vanuit JvESCH wordt door Tom de Beijer (technisch manager ter plaatse), Roel Ebben (contractmanager) en Rob Mollen (projectmanager vanuit bedrijfsbureau) strakke regie gehouden op het proces. Voor Tom is het zijn grootste project dat hij tot nu toe leidde. ‘De grootste uitdaging is de snelheid waarmee Koningsoord gerealiseerd wordt. Drie jaar geleden was het niet meer dan een enorm braakliggend weiland’, vertelt hij. ‘Inmiddels zijn sommige delen van de wijk al bewoond en volgen op korte termijn de eerste commerciële partijen’.
‘Gemiddeld zijn hier 12 tot 18 directe collega’s of ingehuurde medewerkers voor JvESCH bezig. In drukke tijden zijn in totaliteit wel 200 vakmensen (met maar liefst 16 verschillende nationaliteiten) tegelijk bezig op de bouw. Dat vraagt om duidelijke kaders en regie’, legt Tom uit. ‘Sinds afgelopen maand hebben we ook een leerling stratenmaker van ons eigen opleidingstraject Weijs Werkend Leren in ons team. Ik vind het mooi om te zien dat we op deze manier ruimte bieden aan nieuwe collega’s om het vak te leren.’
Er wordt strak gestuurd op de beschikbare tijd door Tom, en hij investeert extra in duidelijke communicatie met alle partijen die zich op het bouwterrein bevinden. ‘We overleggen wekelijks met allemaal. Vanuit Heijmans, de overkoepelend projectontwikkelaar, is ook een verantwoordelijke omgevingsmanager aangesteld die zicht houdt op alle activiteiten op de bouw in relatie tot de omgeving en omwonenden. Samen houden we de bouw zo veilig mogelijk en dragen we zorg voor zo min mogelijk overlast voor de bewoners die hier inmiddels wonen’, legt Tom uit.
Prachtige dronebeelden laten zien hoe uitgebreid het project is (video via Heijmans)
Uniek project
‘De mooie, brede straten en kleine kronkelpaden, de onverwachte doorkijkjes, de inspirerende omgeving vol oorspronkelijke details, onder de rook van Tilburg. Een plek met een ziel, zo voelt het. Koningsoord is rust, ruimte en rijkdom, in ieder opzicht’, vertelt de officiële website. En dat klopt helemaal, zelfs nu al tijdens de bouw is duidelijk te zien dat de wijk een verlengstuk is van het mooie klooster. ‘Er is duidelijk niet bezuinigd op mooie materialen en unieke elementen die perfect passen bij de uitstraling van het klooster. Stenen Mariabeeldjes in de gevels van de woningen, donkerkleurige gebakken steensoorten voor het straatwerk, grote glaspartijen en charmante straatverlichting’, vertelt Tom. ‘Als het project straks klaar is, heeft Berkel Enschot er een heel chique dorpshart bij’.