Op 8 december vierde Hans van Esch zijn veertig jarige jubileum. Voor de gelegenheid was een receptie georganiseerd. Daar werd Hans vanuit de branche geëerd met de gouden CUMELA-speld.

Wat Hans wilde gaan doen 40 jaar geleden was een vraag die hij makkelijk en snel kon beantwoorden: “Hetzelfde als onze pa.” Zijn vader (Jan van Esch) was in 1962 het bedrijf J. van Esch BV gestart. Nadat Hans de bosbouwtechnische school had afgerond, ging hij op 17-jarige leeftijd dan ook thuis werken. Van Esch was een echt familiebedrijf waar ook zijn moeder Toos nauw bij betrokken was en waar enkele jaren na Hans ook zijn broer Jos en zus Gerrie kwamen werken. Veertig jaar terug was de dienstverlening van de organisatie nog niet zo uitgebreid als nu. De werkzaamheden bestonden hoofdzakelijk uit het maaien van bermen en sloten, het snoeien van bomen en de aanleg van groen bij snelwegen.

“De eerste tien jaar heb ik vooral buiten gewerkt’, vertelt Hans. “Later werd ik ook verantwoordelijk voor complete projecten.” Zijn eerste project als projectleider kan Hans zich nog goed herinneren: “Dat was voor Rijkswaterstaat DAS Breda. We waren daarvoor het hele jaar rond aan het werk: bermen en sloten maaien, papier prikken, nieuwe aanplant spitten, bomen snoeien en planten.” Door de jaren heen kwamen er steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij. Toen Hans, samen met zijn broer Jos, het bedrijf van zijn vader overnam, breidden zij samen de dienstverlening verder uit met Gebr. van Esch Wegenbouw BV en 5 jaar geleden namen zij A. van Casteren Tilburg BV over. “En de organisatie is nog altijd in ontwikkeling.  We kunnen de klant tegenwoordig compleet ontzorgen op het gebied van groen, sport, infra, op- en overslag, transport, sloop, (asbest)sanering en asfalt”, geeft Hans aan.

Voorlopig gaat de 57-jarige Hans nog niet stilzitten. Net als zijn vader verwacht hij dat hij altijd wel actief betrokken zal blijven bij dit veelzijdige bedrijf, ook na zijn  pensioen als de 3e generatie van de familie (nu al werkzaam binnen het  bedrijf) aan het roer komt.