veld onderhoud

De komende vijf jaar zal JvESCH het veld onderhoud van het stadion veld, de twee trainingsvelden en de jeugdafdeling van Willem II voorzien. Wij spraken met Tonie van de Sande, Field manager bij Willem II vanuit JvESCH over zijn werk en wat het veld onderhoud precies inhoudt.

Veld onderhoud

Het team van JvESCH voorziet het hele jaar rond in het gehele onderhoud van het grasveld, het kunstgrasveld en het jeugdpark voor Willem II. “We maaien het gras en bezanden, bemesten, beluchten en zaaien door als dat nodig is. Dat maaien is wel een intensieve klus. Er moeten eerst touwen over het veld gespannen worden, zodat er mooie rechte banen gemaaid kunnen worden”, aldus Tonie.

Ook in de winter wordt er gevoetbald, dus is het veld voorzien van vloerverwarming zodat de grond onder het gras niet bevriest. Omdat elke wedstrijd rechtstreeks op TV wordt uitgezonden is het belangrijk dat ook het gras het hele jaar door groeit. Speciale 9 meter lange groeilampen worden daarom s’avonds en in de winter op het veld geplaatst.

Materieel

“Voor het veld onderhoud maken we gebruik van kleinere machines die niet zo zwaar zijn. Daarvoor zijn onder andere de New Holland Boomer 55 tractor en kleine beluchtingsmachines aangeschaft. De bemesting van het stadion veld gebeurd met kleine handstrooiers, de andere velden met de kunstmeststrooier Vicon 503 en waar nodig zaait de speedseeder extra door. De Verti drain 2216 en de prikrol level spike1700 zorgen voor de juiste beluchting.

Het bezanden gebeurt met de bezander Rink ds800. Ook maken we gebruik van de kunstgrasborstel, de veegmachine, veldspuit 10 m en een bosmaaier voor de kleine oppervlakten. Met de Toro Fairwaymaaier maaien we mooie rechte banen en de lijnenkar zet strakke witte lijnen, zodat het veld er spik en span uitziet.      

De dag van de wedstrijd

“De dag of ochtend voorafgaand aan de wedstrijd maak ik samen met mijn vaste collega Michel het veld speelklaar. Dit houdt in dat we de goals plaatsen, het gras maaien/walsen en de lijnen zetten in en in overleg met de trainer het veld sproeien. Dit laatste doen we om de balsnelheid te verhogen tijdens de wedstrijd. Hierdoor rolt de bal beter, wat de voetballers als prettig ervaren.

Een uur voor de wedstrijd zijn we met een team van vier vanuit JvESCH en een aantal mensen vanuit Amarant weer paraat voor de laatste voorbereidingen. Tijdens het werk dragen we speciale jassen met de tekst ‘field manager Willem II’, met de logo’s van Willem II en JvESCH erop. Na het warm lopen van de voetballers repareren we het veld, het zogenoemde prikken. Dit doen we ook tijdens de rust gedurende de wedstrijd.”

‘Het is mooi om telkens weer mee te maken hoe de wedstrijd door het publiek wordt beleefd. Zo gaat het echt leven.’ – Tonie van de Sande, Field manager Willem II.

Van jongs af aan

“Ook na de wedstrijd, of eventueel de volgende dag, moet het veld worden gerepareerd. Het is een veeleisende job, maar dat vind ik niet erg. Dat kreeg ik van jongs af aan al mee, ik kom van de graszoden kwekerij zie je. Eerst werkte ik 28 jaar als green keeper op de golfbaan in Goirle en sinds september 2021 werk ik samen met Michel Elderkamp, ook voorheen green keeper op een golfbaan, als field manager voor JvESCH bij Willem II.

Omdat de wedstrijden bijna alleen in het weekend zijn, gaat mijn vrouw altijd mee. Samen repareren we het veld, zetten we de sproeiers aan en zo zijn we toch het weekend samen.

Lees ook: Samenwerking sportvelden onderhoud JvESCH en Willem II.