Fieldmanager interviewde Ton van Esch over onze nieuwe, zelf-ontwikkelde verticuteermachine. Elke dag opnieuw proberen we via innovaties en aanpassingen het beste uit ons materieel te halen. 'Ons doel is om te allen tijde continuïteit te kunnen waarborgen, ongeacht het weer, waarbij we ook oog houden voor de kwaliteit. Dat betekent dat we ook bij natte weersomstandigheden willen verticuteren; de trein moet dan gewoon doorlopen', vertelt Ton.
Lees het volledige artikel, geschreven door Nino Stuivenberg van Fieldmanager hier.
Regel één bij verticuteren is dat je de bewerking uitvoert onder droge, vorstvrije omstandigheden. Bij nat weer moet de planning flink omgegooid worden. J. van Esch werkt aan een oplossing voor dat probleem: het aannemersbedrijf ontwikkelt een eigen verticuteermachine die onder (bijna) alle omstandigheden de velden op kan.
Verticuteren is veelal de eerste grote bewerking op sportvelden in de zomer. Met een strakke planning moet er daarna nog bezand, belucht en doorgezaaid worden. Je wilt dus voorkomen dat je al bij de eerste stap, het verticuteren, vertraging oploopt. Maar bij nat weer is dat precies wat er in de praktijk vaak gebeurt. Verticuteermachines zuigen resten gras en mos op en bij nat weer slibt het zuigsysteem dicht. Dat is niet bevorderlijk voor de machine zelf en zeker niet voor de kwaliteit van natuurgrasvelden.
Luchtstroom
Voor grote aannemersbedrijven die veel velden in onderhoud hebben, is zo’n onverwacht natte periode dan ook een uitdaging. J. van Esch BV valt ook in deze categorie. Het van oorsprong Brabantse bedrijf heeft tussen de 200 en 250 velden in beheer, die elke zomer groot onderhoud krijgen. Het laatste wat je dan wilt, is continu schuiven in de planning. J. van Esch besloot daarom zelf een verticuteermachine te ontwikkelen. Deze machine raapt gras op en brengt het daarna gecontroleerd naar een collector, waar het loskomend materiaal wordt samengebracht. In een luchtstroom wordt dit materiaal afgevoerd naar een verzamelbak. Het doel is om de natte, kleverige materialen niet in contact te laten komen met de wanden door ze met lucht te omgeven. Zo zal de machine niet dichtslibben en kan hij ook onder natte omstandigheden zijn werk doen. De machine heeft een werkbreedte van zo’n 6 meter.
Continuïteit waarborgen
Met deze ontwikkeling hoopt J. van Esch onder alle omstandigheden te kunnen verticuteren, zo vertelt Ton van Esch, de operationeel directeur. ‘Ons doel is om te allen tijde continuïteit te kunnen waarborgen, ongeacht het weer, waarbij we ook oog houden voor de kwaliteit. Dat betekent dat we ook bij natte weersomstandigheden willen verticuteren; de trein moet dan gewoon doorlopen. De onderhoudsplanning van sportvelden hangt grotendeels af van die eerste handeling.’ Van Esch benadrukt wel dat het bedrijf niet in álle omstandigheden velden zal verticuteren. ‘Bij nat weer moet je altijd goed kijken of het cultuurtechnisch verantwoord is om een veld te verticuteren. Staan er plassen op het veld, dan gaan we het natuurlijk niet bewerken. Je moet eerder denken aan vochtige omstandigheden zoals dauw. Normaal is dat lastig, maar wij kunnen ook in die omstandigheden kwaliteit en continuïteit bieden met deze machine. Dat heeft voor onszelf ook een voordeel: op die manier kunnen wij de planning veel strakker aanhouden.’
In eigen huis ontwikkeld
Het idee voor de verticuteermachine stamt uit eind 2018 en is de afgelopen anderhalf jaar doorontwikkeld. Van Esch: ‘We zitten nu in de fase dat we de machine kunnen gaan testen. De drie belangrijkste elementen zitten erin: de machine kan nu al verticuteren, opvangen en verzamelen. Dat werkt allemaal; alleen de opvangbak moet er nog op. Dat doen we later pas, zodat we dit kunnen afstemmen op het geheel. Ik verwacht dat we nog zo’n twee weken nodig hebben om aan de bak te sleutelen; dan is ons concept wel af en kunnen we hem echt gaan proberen. Het is dan nog wel een “kale” machine die nog gespoten moet worden.’ De foto’s van de definitieve versie van de machine zullen daarom pas verschijnen als hij helemaal klaar is.
J. van Esch heeft deze machine geheel in eigen huis ontwikkeld. Volgens Ton van Esch heeft het bedrijf wel gekeken naar samenwerking met bestaande partijen, maar uiteindelijk toch besloten om de machine zelf te ontwikkelen. ‘We zijn er zelf in het klein mee begonnen en hebben de machine steeds verder doorontwikkeld.’
Vuurdoop
Voor J. van Esch had het renovatieseizoen van 2020 hét moment moeten worden waarop de machine zijn vuurdoop zou krijgen. Door de coronacrisis is dat seizoen echter wat eerder op gang gekomen. Van Esch: ‘Voor deze machine is het jammer dat veel werk nu naar voren wordt gehaald, want de machine is nog niet helemaal klaar. Maar daar is niks aan te doen. We gaan in april en mei door met het testen van de machine. Als alles volgens plan verloopt, zal hij in juni zeker volledig operationeel zijn.’ Rest de vraag wat de toekomstplannen van J. van Esch zijn voor deze machine. Ton van Esch: ‘Wij willen eerst zelf helemaal achter deze ontwikkeling staan, zodat we honderd procent zeker zijn van de werking. Daarna zullen wij hem inzetten voor eigen gebruik. Deze machine zal ons nog sterker in de markt zetten, omdat we net dat stukje extra kwaliteit kunnen en willen leveren.’