Zestig jaar JvESCH

Vandaag op 17 mei 1962 besloot Jan van Esch zijn boerderij “aan de kant te doen” en te beginnen met het maaien van bermen. Een gat in de markt bleek.

JvESCH toen

Waar voor 1950 lokale boeren de bermen bijhielden in ruil voor het hooi en vrijkomend hakhout, werd dat na 1950 zienderogen minder. De oorzaak hiervan was de modernisering van de agrarische sector en de vervuiling van bermen door toenemend wegverkeer. Hierdoor was bermhooi niet langer geschikt als veevoer. Overheden namen het beheer over van de boeren en hieruit ontstond een behoefte aan aannemers die in opdracht van de overheid het bermbeheer gingen uitvoeren.

In de jaren van hard werken die volgde bleef het niet alleen bij bermbeheer en later het snoeien en bomen planten (groen). Maar werden er steeds meer disciplines aan de dienstverlening toegevoegd. Toen Jos en Hans van Esch het bedrijf in 1991 overnamen waren er al ongeveer 40 mensen in dienst. Onder leiding van Jos en Hans kwamen er meerdere vestigingen bij en groeide JvESCH uit tot één van Brabants grootste aannemers in de buitenruimte met de disciplines: Groen, Bomen, Sloop & Sanering, Grond & Reststoffen, Sport en Infra.

Zestig jaar JvESCH

Nu vandaag exact 60 jaar later heeft JvESCH vijf vestigingen in Brabant & Gelderland en werken er 126 mensen. Inge en Ton van Esch hebben samen met Willy den Ouden het spreekwoordelijke stokje overgenomen van Hans en Jos.

Waar eerst de nadruk lag op het uitvoeren van werkzaamheden voortkomend uit bijvoorbeeld aanbestedingen. Is het ontzorgen van de opdrachtgever steeds belangrijker geworden. Zo worden doormiddel van geïntegreerde contracten risico’s en verantwoordelijkheden overgenomen of gedeeld. En zorgen we met omgevingsmanagement voor een goede samenwerking met alle betrokkenen tijdens de uitvoering van een project.

JvESCH nu

Veel zaken zijn ook bij het oude gebleven. Zo is JvESCH nog steeds een familie bedrijf, dat staat voor kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Het is vanzelfsprekend dat we goed voor ons personeel en de wereld om ons heen zorgen. Ook ontwikkelen we nieuwe innovaties om op efficiënte wijze zo’n hoog mogelijke kwaliteit te kunnen leveren. Hierdoor is ook het voortbestaan van het bedrijf voor toekomstige generaties gewaarborgd.

Jan van Esch had waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden dat zijn levenswerk zou uitgroeien tot de huidige vorm en omvang. We kunnen Jan en zijn vrouw Toos niet genoeg bedanken voor hun harde werk en wat ze samen hebben moeten laten om van JvESCH zo’n succes te maken! En natuurlijk niet te vergeten Jos en Hans die het zaadje dat Jan geplant heeft, hebben laten uitgroeien en bloeien tot het bedrijf dat JvESCH anno 2022 is.

                                JvESCH, buiten zit sinds 1962 bij ons van binnen.

Lees ook: Pensioen Jos van ESCH.